Výroba domácího mýdla

Výroba domácího mýdla

07. 04. 2021, 11:34

Jak se doma zabavit a vyrobit něco, čím můžete potěšit zbytek rodiny? Pusťte se do domácí výroby mýdla. Vytvoříte si takové, které bude přesně vyhovovat vašim potřebám – barvou i vůní. Složité to není a zapojit můžete i děti.

Existují dvě možnosti, výroba mýdla za studena a za tepla. My se podíváme na zoubek výrobě za tepla, protože tato mýdla lze hned druhý den používat, zatímco mýdla vyrobená za studena se musí nechat několik týdnů zrát. Na druhou stranu je metoda za tepla trochu náročnější, hmota rychle tvrdne, takže je třeba pracovat svižně.

Z čeho se vlastně skládá hmota na výrobu mýdla? Budete se divit, ale obsahuje žíravinu – hydroxid sodný.

Potřeby:

  • destilovaná voda – 380 ml
  • hydroxid sodný – 125 g
  • olivový, kokosový, ricinový olej – 1000 g
  • esenciální olej pro vůni
  • pH papírky
  • teploměr
  • dva hrnce (pro vodní lázeň)
  • ponorný mixér
  • forma na mýdlo
  • ochranné pomůcky (rukavice, brýle)

Poznámka: Pro suroviny se vydejte do drogerie, obvykle tam koupíte i hydroxid sodný a destilovanou vodu.

Vše jde i mnohem jednodušeji, vyberte si některou z již připravených mýdlových hmot a vše půjde snáze. O tom, jak vyrobit mýdlo z mýdlové hmoty jsme psali zde.

Postup výroby mýdla za tepla

Nasaďte si ochranné pomůcky a pusťte se do výroby roztoku hydroxidu sodného. Odvažte potřebné množství destilované vody a do ní vsypte hydroxid sodný (nikdy ne naopak). Hydroxid je žíravina, proto s ním pracujte opatrně a nevdechujte výpary.

Roztok nechte trochu odstát, ať vychladne (při reakci se roztok zahřívá!), mezitím si odvažte olej. Nejlepší je kombinovat oleje olivový, kokosový i ricinový, je to dobré pro pokožku. Tyto oleje (dohromady 1000 g) dejte do nádoby a tu ohřívejte ve vodní lázni, dokud se oleje nerozpustí. Měl by mít stejnou teplotu jako roztok hydroxidu.

Pak pomalu přidávejte roztok hydroxidu, míchejte, pro dokonalé spojení použijte ponorný mixér. Následně směs zakryjte alobalem a vařte na mírném ohni ve vodní koupeli. Každých 10-15 minut kontrolujte, zda už má mýdlovou strukturu. Až zmýdelní, ověřte pH pomocí pH papírku. Jakmile pH dosáhne hodnoty cca 8, přestaňte mýdlo zahřívat.

Vytvořte si mýdlo podle svého vkusu

Teď přichází řada na vaši kreativitu. Nechte mýdlo trochu vychladnout, mělo by mít nižší teplotu, než je teplota vypařování esenciálního oleje, který se chystáte použít. Přidejte esenciální olej, můžete dodat i sušené bylinky podle svého uvážení.

Následně směs nalijte do formy a nechte ztuhnout. Ideální je silikonová forma na mýdlo, z té se hotový výrobek dobře vyndává. Nemáte-li ji, můžete použít i jinou formu vystlanou pečicím papírem.

Mýdlo nechte odležet aspoň 24 h, pak ho můžete nakrájet na požadované kusy. Ačkoliv se mýdlo připravované za tepla může používat dříve než to za studena, doporučuje se nechat ještě týden nebo dva odležet a vysušit.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).