Vyrobte si vlastní mýdlo metodou za tepla

24. 01. 2021, 11:40

Vlastnoručně vyrobené mýdlo je kvalitnější a pro pokožku i zdravotně přínosnější. A jeho výroba vás vyjde na zlomek ceny mýdel, s nimiž se setkáváme v regálech obchodů.
Začněme odpovědí na otázku, proč si vyrobit vlastní mýdlo. Jedním z důvodů je cena. Šest malých mýdel vyrobených metodou za studena vás vyjde na zhruba 16 korun. Za tuto cenu v drogerii v závislosti na značce koupíte mýdlo jedno. A to většinou mýdlo, které vaši pokožku hodně vysuší. Konvenčně vyráběná mýdla až na výjimky neobsahují glycerin ani vyživující oleje. Přidat glycerinovou hmotu do svého domácího mýdla a zaručit tak pleti dostatečnou hydrataci je přitom velmi snadné.

Pozor na chemii!

Nedostatek glycerinu však není jediným nedostatkem mýdel z obchodů. Mnohem více alarmující je výskyt parabenů a jiných chemikálií, které prodlužují trvanlivost daného produktu. Proto i při výběru mýdel pozorně čtěte etikety. Na pozoru byste měli být před sulfáty SLS (Sodyum Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate), který se původně používal jako průmyslový odmašťovač a jako takový může silně podráždit pokožku. Ještě lépe ale uděláte, když si mýdlo vyrobíte doma.

Vyrábíme domácí mýdlo

Mýdlo si můžete vyrobit buď ze zakoupené mýdlové hmoty, kterou zahřejete, obarvíte, ovoníte, nalijete do silikonových foren na výrobu mýdla a mýdla jsou na světě. Tento způsob výroby milují především děti. Dospělým však doporučujeme pustit se i do výroby základní suroviny z olejů či tuků a hydroxidu.

Základní suroviny

Základní surovinou při výrobě mýdla jsou oleje či tuky. Použít můžete oleje (arašídový, avokádový, jojobový, mandlový, olivový, řepkový), nebo tuky (kokosový či palmový). S olejem vyrobíte měkké mýdlo, s tukem tvrdé. Další důležitou ingrediencí je hydroxid, a to buď hydroxid sodný (pro pevné mýdlo), nebo hydroxid draselný (pro mýdlo měkké).

Postup výroby mýdla za studena

Mýdlo si můžete vyrobit buď za studena, nebo za tepla. Jednodušší metoda je metoda za studena, v rámci níž smícháte rozehřátý tuk s hydroxidem, barvivem, nalijete do forem a o více se v podstatě nemusíte starat. Proces automatického zmýdelnění trvá zhruba 24 hodin. Před použitím však mýdlu budete muset dopřát zhruba další tři týdny, během nichž působením dalších reakcí náležitě „uzraje“. Nevýhodou této metody je, že k výrobě mýdla dochází v podstatě bez vašeho přičinění. A také, že se tato výroba protahuje na několik týdnů.

Postup výroby mýdla za tepla

Na rozdíl od výroby mýdla za tepla, v rámci které dochází k zahřívání mýdlové hmoty během zmýdelňování. To celý proces nejenže urychluje (mýdlo bude po 24 hodinách připravené k použití), ale především je zárukou zmýdelnění všech mastných kyselin předurčujících kvalitu daného produktu.

Mýdlo recept

K výrobě mýdla procesem za tepla budete potřebovat: 800 g kokosového oleje, 500 g vepřového sádla, 1,5 kg olivového oleje, 500 g slunečnicového oleje, 2 l destilované vody, 150 g hydroxidu sodného, 500 g hydroxidu draselného a 40 g kyseliny citronové. Před samotným procesem saponifikace si nasaďte ochranné brýle a rukavice. Hydroxid i surová mýdlová hmota jsou žíraviny. Mýdlovou hmotu na mírném ohni velmi pomalu zahřívejte, a to až do okamžiku, kdy se ocitne v tzv. gelové fázi. V tento okamžik ji můžete obarvit, naparfémovat a následně jí plnit formičky. Po uplynutí 24 hodin bude mýdlo připravení k použití.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).